prevziaťKorenie sa oddávna používalo nielen na spestrenie chuti. Kráľovná zo Sáby si srdce kráľa Šalamúna okrem svojej krásy získala aj vôňou korenín, ktoré priniesla ako dar. Cisár Nero si chcel Rimanov nakloniť tým, že pokryl ulice šafranom a v niektorých obdobiach sa zrnká čierneho korenia dávali ako vzácny svadobný dar.
Koreniny patria medzi prírodné látky s pozitívnym vplyvom na organizmus. Sú ľahko dostupné a málo toxické, mnohé možno využívať na prevenciu chorôb. Ide predovšetkým o súčasti karí korenia – kurkumu, čierne korenie, červenú papriku, zázvor a kardamón.
Kurkuma, korenie žltej až oranžovej farby, výraznej vône a mierne pálivej chuti sa získava z rastliny curcuma longa. Jej hlavná zložka polyfenol kurkumín má významné antioxidačné, protizápalové a dokonca protinádorové účinky. Preto je kurkuma súčasťou niektorých onkologických terapií. Kurkumín, ako aj iné flavonoidy, je silný antioxidant. Zachytáva voľné radikály, poškodzujúce zdravé bunky a spôsobujúce ich mutáciu na zhubné bunky. Je dokonca účinnejší ako vitamíny C a E. Kurkumín má pozitívny účinok aj na srdcovocievny systém. Účinne znižuje oxidáciu tukov v krvi. Práve oxidované tuky sú pre výstelku ciev jedovaté a poškodenie výstelky je prvý stupeň aterosklerózy. Kurkumín okrem toho rozširuje cievy, čím chráni srdce. Vstrebávanie kurkumínu sa zlepší, ak ho konzumujeme spolu s piperínom. Je to hlavná zložka čierneho korenia, ale vyskytuje sa aj v zelenom, bielom a v tzv. novom korení. Piperín výrazne ovplyvňuje vstrebávanie a metabolizmus iných látok.

prevziať (1)

Ďalšou zaujímavou prírodnou látkou je kapsaicín. Nachádza sa v červenej štipľavej paprike, feferónkach alebo čili. Pôsobí toxicky na nervové zakončenia, čím tlmí bolesť. Je účinný pri reumatoidnej artritíde aj bolestivých kožných chorobách. V potrave okrem chuťových vnemov spôsobuje pocity bolesti. Tým stimuluje tvorbu endorfínov vyvolávajúcich príjemné pocity. Kapsaicín má aj antirakovinové účinky. Naviaže sa na bielkoviny zhubných buniek a prinúti ich k bunkovej „samovražde“. Pri podaní do žily vyvolá pokles hladiny cukru v krvi, a tak sa možno raz využije pri liečení cukrovky.
Zázvor je korenie z koreňa ďumbiera lekárskeho. Pôsobí predovšetkým na gastrointestinálny trakt. Jeden gram denne znižuje pooperačnú nevoľnosť a zvracanie, pomáha aj pri tehotenskej nevoľnosti. Obmedzuje rast baktérie Helicobacter pylori. Výťažky z koreňa majú aj inhibičný efekt na vznik nádorových ochorení.
Ďalšou súčasťou karí korenia je kardamón. Ten chráni žalúdočnú sliznicu a, podobne ako zázvor, pôsobí proti baktérii Helicobacter pylori.
Zloženie karí korenia nie je pevne stanovené, každý kuchár si vytvára vlastnú zmes. Obsahuje však všetky spomenuté látky a podľa ich účinkov by sa mohlo stať tým správnym korením pre náš organizmus.

Zdroj: TU

Reklamy